[vc_row][vc_column]

СПИСОК НА НОВОПРИМЕНИ ДЕЦА

СПИСОК НА НОВОПРИМЕНИ ДЕЦА

Почитувани родители, во прилог се списоците на новопримени деца                                         ОБЈЕКТ „АСТИБО“ НОВОПРИМЕНИ ДЕЦА РОДЕНИ 2019 година Име татково име  Презиме                Марија Славче Владимирова Максим Антонио Чамушев Нино Николче Ласков Максим Иван Спасевски Марио Оливер Пешовски

More

ВАШЕТО ДЕТЕ ЌЕ БИДЕ ПРВАЧЕ, ПОДГОТВЕТЕ СЕ !

ВАШЕТО ДЕТЕ ЌЕ БИДЕ ПРВАЧЕ, ПОДГОТВЕТЕ СЕ !

        Убав поздрав со убава песна.

More

НАШИТЕ ПЕТ СЕТИЛА,НАШИ ПЕТ ОСВОЈУВАЧИ НА СВЕТОТ

НАШИТЕ ПЕТ СЕТИЛА,НАШИ ПЕТ ОСВОЈУВАЧИ НА СВЕТОТ

Во основата  на изршувањето на секојдневните активности и задачи во кои го користиме нашето тело  иако навидум од нас не бараат голем напор  во својата основа имаат високо функционални процеси на ниво на централниот нервен систем.Еден од нив е и сензорната интеграција.Таа ни овозможува да ги разбереме дразбите кои доагаат од надворешниот свет но и

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ДАРЕЖЛИВОТО ДРВО

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ДАРЕЖЛИВОТО ДРВО

Преку активното читање сликовници на  децата од најрана возраст им  овозможуваме полесно да го совладаат  говорот,значењето на говорот,читањето и пишувањето.Низ  активното читање сликовници многу позитивно делуваме на нивниот социјален,емоционален и когнитивен развој.Преку сликовниците и раскажување на приказни имаме заедничко дружење преку кое и учиме.Затоа уживајте со вашите најмили во фантазијата на приказните.Оваа приказна ќе разбуди

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ДЕВОЈЧЕТО И ДВАНАЕСЕТТЕ МЕСЕЦИ

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ДЕВОЈЧЕТО И ДВАНАЕСЕТТЕ МЕСЕЦИ

„Убавиот збор железна врата отвора“ „Доброто со добро се враќа“ Прочитајте ја заедно со вашето дете оваа волшебна приказна, една од многуте бајки од нашето  народно творештво преку која ќе научат нови зборови, ќе ја разбудат нивната фантазија и ќе го поттикнат размислувањето…  Децата ќе ви поставуваат многу прашања околу приказната што им ја читате

More

Ајде да раскажиме приказна на поинаков начин

Ајде да раскажиме приказна на поинаков начин

      Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска                                  

More

Ајде да раскажиме приказна на поинаков начин (преку музика)

Ајде да раскажиме приказна на поинаков начин (преку музика)

                Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска -Танц на сабјите од Хачатурјан     -Лесна коњаница увертира од Франц Вон Супе;     -Рапсодија во сино од Гершвин;     -Лебедово езеро од Чајковски;   -Месечина од Дебиси;     -Молњи и громови од Штраус.      

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЕДНА НОВА ПРИКАЗНА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЕДНА НОВА ПРИКАЗНА

    Децата од мојата градинка добија по еден лист на кој имаа нацртано по неколку геометриски форми. Ги гледаат листовите и се чудат, учителката ништо не им кажа. Си зборуваат меѓусебе и погодуваат, на мојот лист има еден триаголник и еден круг – рече Јана. Се замисли и Бојан, па гледа, гледа во листот

More

Ајде да раскажиме приказна на поинаков начин-ЦРВЕНКАПА

Ајде да раскажиме приказна на поинаков начин-ЦРВЕНКАПА

    Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска    

More

ИГРИ ЗА ЗАБАВА И ЗДРАВЈЕ

ИГРИ ЗА ЗАБАВА И ЗДРАВЈЕ

  Во основата на детскиот развој е играта. Играта е од особено значење во првите години од детскиот живот.Таа преставува начин на живот, начин на учење, начин на изразување, начин на комуникација на детето со другите деца и со средината во која живее. Игрите кои во себе како главен сегмент го имаат движењето се во

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЛИСИЧКАТА ПЛЕТАЧКА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЛИСИЧКАТА ПЛЕТАЧКА

  Приказните ги разубавуваат деновите, но и  сонот е полесен доколку денот заврши  со убава приказна. Овој пат еве предлог приказна напишана во рима, полесно се памети и детето преку неа  може да научи дека некои зборови можат да бидат слични по форма т.е. да се римуваат или да се совпаѓаат како што се случува

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-БУРСУНСУЛ И ПАСКУЛИНА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-БУРСУНСУЛ И ПАСКУЛИНА

Заедничкото читање сликовници со нашите деца  претставува можност за заедничко дружење. Сликовниците ни откриваат нови перспективи, ни помагаат да го откриеме задоволството на истражувањето, како дa дојдеме до нови идеи или да ги прошириме и збогатиме оние кои веќе ги имаме. Kнигите нé поттикнуваат на акција.Тие можат да ни дадат идеја да создадеме нешто ново,

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЦАРЕВАТА НОВА ОБЛЕКА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЦАРЕВАТА НОВА ОБЛЕКА

  Читањето за децата претставува големо задоволство, посебно ако тоа е изразно и сликовито. Полека, полека навлеговме во светот на сликовниците и книгите. Денес сакам да прочитаме за еден цар кој што беше измамен и веруваше во нешто што воопшто не постои. Да слушнеме внимателно што се случило.    ЦАРЕВАТА НОВА ОБЛЕКА Многу одамна живееше

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ШУМСКА ГРАДИНКА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ШУМСКА ГРАДИНКА

На малата широчина во шумата се сретнаа другарчињата за да си поиграат заедно. Се договараа, се договараа која игра да ја играат и на крајот решија, да играат игра. Секако дека треба да играат игра, но која , тоа беше интересно прашање. Би сакала вие деца, заедно со вашите родители да раскажете една нова и

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ПЕПЕЛАШКА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ПЕПЕЛАШКА

Детството станува волшебно кога е исполнето со принцови, принцази, убави царства. Читањето на приказните се еден од најубавите начини ЗАЕДНО со своите деца да влеземе во едно убаво царство каде децата ќе  слушнат за различни настани и ќе им овозможиме да доживеат различни чувства. Некои ќе бидат пријатни, некои помалку пријатни но сепак ќе останат

More

Игри од моето детство

Игри од моето детство

  Детството е период од животот што сите го поминуваме, но никогаш не се враќа назад. Од детството почнува сé, каков ќе биде развојот на едно дете (еден човек) зависи токму од детството и сите влијанија што тогаш сме ги имале. Основата е токму овде. Бадијала не се рекло уште од античко време дека детето

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЕЖЕТО СНЕЖЕ

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЕЖЕТО СНЕЖЕ

Нашите сеќавања од детството многу често се поврзани со пријатните моменти кои сме ги доживеале додека сме слушале некоја интересна приказна која ни ја раскажала или прочитала нашата мајка,баба,татко,дедо.Некои од тие приказни останале засекогаш врежани во нашите мисли.Сетете се на тие моменти  и сега вие бидете тие кои на сопствените деца ќе им создатете мигови

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЈОВЧЕ И МАРИКА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ЈОВЧЕ И МАРИКА

Книгите се најтивките и најпостојаните пријатели, тие се најдостапните и најмудрите советувачи, и најтрпеливите учители – Чарлс Вилијам Елиот Јовче и Марика Еднаш, многу одамна во една огромна зелена и густа шума живееја брат и сестра, заедно со нивните родители. Нивните имиња биле Јовче и Марика. Татко им бил дрвосечач и одел секој ден во

More

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ВИКТОР НА ФАРМА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин-ВИКТОР НА ФАРМА

Ајде да раскажеме приказна на поинаков начин. Ајде денес започнете го денот со една интересна  приказна. Нека биде приказна за авантурите на Виктор и Ана во селскиот двор. Човекот и животните одамна другаруваат, заемно си помагаат и се почитуваат. Ајде да појдеме до најблиското село, да го видиме тоа пријателство и на дело. ВИКТОР НА

More

БАМБИ

БАМБИ

Читањето на детето уште од најмала возраст е многу важно за неговиот понатамошен развој. Истражувањата покажуваат дека на децата на кои им се читало уште од најрана возраст, се развиваат побрзо, покажуваат интерес за животната средина, подобро комуницираат, побрзо учат и тоа е директно поврзано со нивниот подоцнежен успех. Додека им читате децата го доживуваат

More

АЈДЕ ДА РАСКАЖИМЕ ПРИКАЗНА НА ПОИНАКОВ НАЧИН

АЈДЕ ДА РАСКАЖИМЕ ПРИКАЗНА НА ПОИНАКОВ НАЧИН

    Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска    

More

МЕДИЈАЛНА ЛИНИЈА НА ТЕЛОТО И НЕЈЗИНОТО ЗНАЧЕЊЕ ВО РАЗВОЈОТ НА ДЕТЕТО

МЕДИЈАЛНА ЛИНИЈА НА ТЕЛОТО И НЕЈЗИНОТО ЗНАЧЕЊЕ ВО РАЗВОЈОТ НА ДЕТЕТО

  Човечкото тело е поделено на две симетрични половини , лева и десна страна со замислена линија која  се нарекува медијална линија. Преминувањето на истата е од големо значење за развојот на детето. Во основа преминувањето на медијалната линија значи способност на деловите од телото да вршат одредена актовност на спротивната страна на телото. Пр.со

More

КОПНЕН СООБРАЌАЈ

КОПНЕН СООБРАЌАЈ

  Сообраќај е превоз на луѓе (патници)  и  разни производи (стоки). Сообраќајот може да се одвива: на копно, по вода во воздух Во копнениот сообраќај учествуваат и пешаците и разни превозни средства: автомобили, автобуси, камиони, возови, велосипеди, мотоцикли, и други. Копнениот сообраќај може да се одвива во населените места, како градовите, населбите, селата. Но може да се

More

ТИВКО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО НА ДВЕ ТРКАЛА

ТИВКО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО НА ДВЕ ТРКАЛА

Тивко превозно средство,на две тркала. Нема потреба од резервоар за храна. Природата со гасови не ја загадува, Задоцниш ли на работа- те спасува Што е тоа????   * ВЕЛОСИПЕД* Велосипедот спаѓа во превозните средства кои го сочинуваат КОПНЕНИОТ СООБРАЌАЈ. Велосипедот е возило кое го придвижува човекот со помош на педали. Велосипедот има две тркала прикачени на рамка,

More

ЖЕЛЕЗНИЧКИ СООБРАЌАЈ

ЖЕЛЕЗНИЧКИ СООБРАЌАЈ

  Децата  секојдневно се учесници во сообраќајот.Со родителите тие патуваат  од дома до градинка, до паркот, до продавницата . Но што значи поимот сообраќај? Сообраќај претставува нестопанска гранка чија цел е пренос на луѓе, стока, материјали, вести од едно место до друго место. За подобро да функционираат и да се движат луѓето и материјалите сообраќајот

More

48 МЕЃУНАРОДЕН ЛИКОВЕН КОНКУРС ЗА ДЕЦА – ЛИДИЦЕ 2020

48 МЕЃУНАРОДЕН ЛИКОВЕН КОНКУРС ЗА ДЕЦА – ЛИДИЦЕ 2020

  https://www.mdvv-lidice.cz/en/current/awards/foreign/#c-28 Shtip – OJUDG Astibo Mixed Media Honourable mention Balabanov Dragan, 5 years За меѓународниот ден на детето – меѓунарпдна пофалница за ликовна творба, признание кое е мотив и награда за сите вработени во детската градинка, а најголемо признание за воспитувачките од голема група ЈАСМИНКА КУКУШЕВА и ВЕСНА ПЕТРОВА кои со својата креативност, посветеност

More

ВОДЕН СООБРАЌАЈ

ВОДЕН СООБРАЌАЈ

Да го започнеме денот со една гатанка: Ни по земја оди ни по воздух по мориња и океани -дење, ноќе броди. Секако погодувате – тоа се БРОДОВИ. Денес ќе се запознаваме со Воден сообраќај и со превозните средства кои се движат по вода. Овде спаѓаат: брод ( бродовите можат да бидат големи или мали, а

More

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО

  Светската конференција за благосостојба на децата во Женева, Швајцарија, го прогласи 1 јуни да биде Меѓународен ден на детето во 1925 година. Овој ден обично се одбележува со говори за правата и благосостојбата на децата, но ние вработените во детските градинки користејќи ја својата креативност , инвентивност и ентузијазам сакаме во одбележувањето на овој

More

СООПШТЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛИ

СООПШТЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛИ

Почитувани родители, заради моменталната состојба, Ве информираме дека пријавувањето на децата за запишување во градинка можете да го направите со пополнување на пријава за упис. Молиме пријавата да ја пополните во целост со пополнување на сите барани податоци, во спротивно нема да биде процесуирана во рангирањето за прием. Пополнетата пријава со сите барани податоци пратете

More

ВОЗДУШЕН СООБРАЌАЈ

ВОЗДУШЕН СООБРАЌАЈ

  Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска На следниот линк проследете ја видео приказната за Амелија Ерхарт И секако за крај песничка за едно мајско авионче    

More

КРЕДА И АСФАЛТ- КОМБИНАЦИЈА ЗА КРЕАТИВНИ ИГРИ

КРЕДА И АСФАЛТ- КОМБИНАЦИЈА ЗА КРЕАТИВНИ ИГРИ

Игрите на отворено се игри кои носат многу придобивки за детскиот развој а децата навистина ги сакаат.За следните игри ви е потребно само креда, вода, дел кој е асвалтиран или поплочен и желба за игра која на децата никогаш не им недостасува. 1.ЗЕМЈЕНО ПИКАДО На земјата нацртајте неколку концентрични кругови. Секој од круговите означете го

More

ВИДОВИ СООБРАЌАЈ

ВИДОВИ СООБРАЌАЈ

  Линк до песната  

More

ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТИ НА ПАТОТ

ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТИ НА ПАТОТ

  Децата за безбедноста во сообраќајот би требало да ги учиме од мали, затоа што децата кои се однесуваат одговорно во сообраќајот како мали, ќе се однесуваат одговорно и како возрасни личности. Заради своите психофизички карактеристики (малиот раст, зависност од други и сл.) децата спаѓаат во една од најранливите учесници во сообраќајот. Малите деца и

More

ЗАБАВНИ ИГРИ СО МЕМОРИСКИ КАРТИЧКИ

ЗАБАВНИ ИГРИ СО МЕМОРИСКИ КАРТИЧКИ

Зошто се важни игрите со мемориски картички? Според проф. Макото Шичида, автор на истоимениoт Шичида метод,    користењето на мемориските картички од најрана возраст има позитивни влијанија во развојот на интелектуалните способности кај децата од повеќе аспекти како: учење на голем број на поими, зборови, – збогатување на речникот, развивање на говорот, насочување на вниманието на

More

ДА ГО ПОЗДРАВИМЕ СЕКОЈ ДЕЛ ОД ДЕНОТ

ДА ГО ПОЗДРАВИМЕ СЕКОЈ ДЕЛ ОД ДЕНОТ

Секој ден му се радуваме на новиот ден кој започнува со раѓањето на Сонцето.Сонцето со своите светли зраци ја буди целата природа, ги буди децата  да излезат и да се радуваат на безбројните волшепства што ги нуди. Откако ќе се разбудиме  му се радуваме на новиот ден исполнет со игра и радосни моменти поминати ЗАЕДНО

More

ДЕН И НОЌ

ДЕН И НОЌ

По денот исполнет со детска игра и радости децата  мирно заспиваат затоа и  знаат дека утрото  во постелата  ќе светнат првите сончеви зраци и ќе ве разбудат.  Сите бубачки, животни и растенија се будат радувајќи се на нежните утрински зраци. Сонцето е будење за сите. Сите му се радуваат на сонцето затоа што тоа ја

More

ЦРЕШИТЕ ШТО ОСТАНАА САМИ

ЦРЕШИТЕ ШТО ОСТАНАА САМИ

На големото дрво цреша се родија многу цреши.Најпрво тие беа зелени, но сонцето ги топлеше и ги галеше , па тие почнаа да ја менуваат бојата, да црвенеат. Меѓу нив имаше и две цреши како обетки, многу немирни. По цел ден се нишаа и си играа со листовите. Кога црешите добија убава црвена боја ,

More

ЦРЕШИ

ЦРЕШИ

                    Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска За крај на ова здраво дружење една песна за здравата храна    

More

ЈАГОДИ

ЈАГОДИ

Пролетта не радува со многу убавини а помеѓу нив се и слатките  и здрави уживања. Таа ни ги донесе  свежите овошја кои што со нетрпение ги очекувавме веќе неколку месеци.  Децата  сакаат да јадат многу зрело, свежо и вкусно овошје. Да заопочнеме со  гатанка за едно вкусно пролетно овошје кое што и децата  а и

More

ДРВОТО МОЈОТ ПРИЈАТЕЛ

ДРВОТО МОЈОТ ПРИЈАТЕЛ

    Во шумата има многу дрвја , различни по големина, дебелина и висина. По цел ден високите дрвја им раскажуваат на малите дрвја што се движи по небото, а малите дрвја им раскажуваат што се движи по земјата. Така малите дрвја можат да ги видат крадците на дрвја,  а високите дрвја ги гледаат пожарите

More

БЕЗ ПРИЈАТЕЛИ,ЖИВОТОТ Е ТАЖЕН

БЕЗ ПРИЈАТЕЛИ,ЖИВОТОТ Е ТАЖЕН

  Гулаб и пчела Бзззз… Оф , колку прекрасно пролетно утро. Јас, пчелката, сум многу расположена за работа. Од цвеќињата ќе соберам цветен прав, а од него ќе направам мед за децата… Бззз… И така пчелката летна кон цветната градина, а  таму ја пречека едно цвеќенце, па ја праша: Добро утро, пчеличке работничке. Погали ме

More

ЛЕГЕНДА ЗА ЧАЈОТ

ЛЕГЕНДА ЗА ЧАЈОТ

ЛЕГЕНДА ЗА ЧАЈОТ  Некогаш, многу одамна, преку високите планини, преку многу мориња, преку полиња и ливади, во Јапонија , каде што сонцето најпрво излегува, живееше малиот принц Шен. Секое утро, принцот Шен стануваше рано и го слушаше цвркотот на птиците во својот двор. Но едно утро кога стана, дотрча до прозорецот, го отвори и наслушна,

More

ФУДБАЛ

ФУДБАЛ

  Фудбалот е игра за које знае целата планета Земја. Го сакаат и децата и возрасните. Затоа преставува вистинска прилика за заедничко поминато време со семејството. Со следните активности и игри се стекнуваат вештини  поврзани со овој спорт. И татковците и мајките се рамноправни играчи со децата во нашата игра. Да играме  ЗАЕДНО со нашите

More

Е-занимална-„Пат до најубавата планета“

Е-занимална-„Пат до најубавата планета“

Почитувани родители, ЗАЕДНО со децата тргнете на едно интересно „патување“ со презентацијата која ја изработи воспитувач Н.Мусева

More

БУКЕТ ОД ПОЛСКО ЦВЕЌЕ

БУКЕТ ОД ПОЛСКО ЦВЕЌЕ

Пролетта ги буди сите наши сетила. Ни нуди безброј задоволства од бои, звуци, мириси. Искористете го секој момент за ЗАЕДНО со вашето дете да уживате во убави пролетни моменти.   БУКЕТ ОД ПОЛСКО ЦВЕЌЕ Секоја пролет природата со себе ги носи прекрасните шарени цвеќиња кои растат на ливадите, полињата. Кога ќе дувне тивкото ветре тие

More

УМЕТНОСТ СО ПРИРОДНИ МАТЕРИЈАЛИ – LAND ART

УМЕТНОСТ СО ПРИРОДНИ МАТЕРИЈАЛИ – LAND ART

    Детската игра секогаш создава креативни и различни форми и фигури од материјалите со кои си играат. Сетете се на замоците,формите, животни кои сте ги граделе од песок.                          Можеби изборот за игра биле  камчиња, дрвца, ливчиња.            

More

ЖЕЛКИ-бавни но неверојатни животни

ЖЕЛКИ-бавни но неверојатни животни

      Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска Песничката погледнете ја на следниот линк https://www.youtube.com/watch/v=IbfStzqhOBQ  

More

ГОЛЕМИТЕ ЖИТЕЛИ НА ПЛАНЕТАТА

ГОЛЕМИТЕ ЖИТЕЛИ НА ПЛАНЕТАТА

      Активноста е предлог на воспитувач Ц.Наковска Песничката може да ја погледнете на следниот линк  

More
[/vc_column][/vc_row]

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook