Лисичката Плетачка

Приказните ги разубавуваат деновите, но и  сонот е полесен доколку денот заврши  со убава приказна.

Овој пат еве предлог приказна напишана во рима, полесно се памети и детето преку неа  може да научи дека некои зборови можат да бидат слични по форма т.е. да се римуваат или да се совпаѓаат како што се случува во песничките. Можете заедно со вашето дете да си измислувате „песнички„  на разни теми или гатанки кои ќе бидат вака римувани.

Есента си оди , бррр, застудува,

Една лисичка си мисли, си набљудува.

Зима еве иде, секому му треба шал,

да почнам да плетам , да не му студи сал.

Побара лисицата торбуле со конци,

ќе плете шалчиња со заштита од молци.

На животинките шумски мерка им зеде,

со метро в рака задоволно ќе преде.

Тргна Лиска весело да плете, клопчиња шарени да бара,

лево, десно се вртка, најде само макара!

Торбулето дома никаде го нема,

Се збуни и го бара, каде ли го снема?

Сега без конци се туфка што да прави:

„ Им ветив на сите шалчиња мали! „

Горко си заплака лисичката мила,

Со опашката нежно солзи си скрила.

Одеднаш нешто се сети,

знае, ќе го оствари она што го вети.

Од опашката своја извлече конци,

направи шалови, капи со ѕвонци.

Контактирајте нé

Contact Form Demo (#1)
Детска Градинка Астибо © 2024 All Rights Reserved
chevron-down